Prashna och Muhurta

Att ställa en Prashna eller göra en Muhurta –fråga Jyotisha, Kortlek och Bok.

Jyotisha är en Bok och Symbol-kortlek som är skriven och illustrerad utifrån Jyotish;

Vedisk Astrologi och dess

symboler och tecken.

Jyotish är en ”exakt vetenskap”, som kommer ur tusenårig kunskap.

Boken och korten bygger mycket på att Ditt inre och Din intuition

blir det som är det mest

betydelsefulla och vad de

kan ge Dig för ”svar” och råd,

på ett symboliskt plan.

Min upplevelse är att det är mycket betydelsefullt och användbart att använda sin intuition med symboler och tolkande text, som det har varit i långa tider, i olika sammanhang.


Jyotisha bjuder in Dig till en värld som förut inte har funnits tillgänglig på det här sättet, med bok

och kortlek. Vi är oerhört glada att kunna visa Dig Jyotish och att Du kan få denna möjlighet

att ta del av de astrologiska kunskaper och vetskap som finns inom Veda, på det här sättet.


Jag kommer här berätta hur jag har gjort vid några tillfällen när jag ställt en fråga/ställt en Prashna,

och också när jag gjort Muhurta för olika viktiga saker som jag vill börja på eller göra.


Ställa en Prashna

Ställa en Prashna


här har jag gjort när jag ställt en Prashna, och ställt en fråga till Jyotisha:

 

Min fråga

Om jag har tankar kring en fråga, eller om det finns en undran, en fundering och jag önskar fråga Jyotisha, så sätter jag mig ner och försöker formulera den i mitt ”sinne”, inombords. Kanske jag också går in i den lite mer för att finna fler ord som kan beskriva frågan om den känns oklar. Det kan också hända att jag får begränsa min tanke om den är ”för stor” eller för omfattande. Kanske till och med krånglig.

 

 

Jag är praktiskt lagd, så jag skriver ned frågan på ett papper eller i en anteckningsbok först. Och någon gång har följdfrågor dykt upp samtidigt, och minne är det ont om, så då har det varit bra med ett externt minne, dvs papper och penna. Det kan också komma följdfrågor under tiden som jag drar olika kort ur kortleken.

 

Samla ihop mig

När jag börjar har jag försökt koncentrera mig, samla ihop mig, och ”stilla mitt sinne”, innan jag drar det första kortet. Jag får bättre kontakt med den intuitiva delen av mig själv på ett enklare sätt då.

 

Jag blandar korten och sprider ut dem med baksidan upp, som i en halvmåne framför mig. Dit mitt öga dras att titta, där finns det kort som jag sen tar ur kortleken. Sedan vänder jag för att se vilket kort jag har dragit.

 

Innan jag fortsätter vidare, och börjar att läsa i boken, så tar jag resten av kortleken och sorterar den i de olika grupperna; Planeter-, Hus-, Zodiaken­- och Nakshatra-korten. Joker-korten lägger jag vid sidan.

 

Sedan blandar jag varje hög med kort, var för sig.

 

Jag tittar också på motivet på det kort jag har tagit först, om det särskilt kan säga mig någonting. Om någon symbol har någon extra betydelse för mig. Jag låter på så vis bilden på kortet ”tala” det också, om det är någonting som jag kan känna igen där, och som jag kan sammanbinda med min fråga. Motivet, stjärnbildens utseende, om jag får ett sådant kort. Vad det betyder just nu gör mig.


Redan här kan jag ha ett svar på min fråga, men det är alltid fint med mer information.

 

Sedan slår jag upp mitt kort i boken, och läser där. Det finns mycket skrivet där, som kan berätta om kortet, varför just det ”kom till mig”.



 Här kan jag ha ett svar på min fråga.


Sedan gör jag en annan sak som kanske kan verka lite tokig, men i alla fall: jag kisar med ögonen, och tittar på texten i boken. Det som då framträder som lite skarpare och tydligare än det andra, kan vara det viktigaste och en del av frågans svar.

 

Så gör jag…

 

Korten

 

Till varje planet-, hus-, och zodiakkort finns en hänvisning till ett kort i en annan grupp. Jag kan då, om jag vill, fortsätta att fördjupa svaret genom att göra det. För mig blir det oftast så, för jag kan stanna vid första kortet, men eftersom jag är väldigt nyfiken och oftast vill veta mer, så går jag vidare och tar ett kort till ur den grupp som den text som hör till mitt första kort hänvisar till.

 

Rent praktiskt sett kan det då vara bra om man redan har sorterat ut de olika grupperna i egna högar och har dem lätt tillgängliga framför sig, och i den ordning som de står i boken: Planeter, Hus, Zodiak, Nakshatra, och från vänster till höger. Men sätten att göra saker på är lika många som det finns människor, eller hur?

 

Och så fortsätter jag med ett eller två kort till, men jag har märkt att om jag drar mer kort än tre, så blir jag bara förvirrad, om jag har sökt efter mer svar. Om jag skulle fortsätta så skulle det bli som om det var ett ”Joker”-kort, dvs att jag inte kan få fler svar på frågan.

 

Jokerkorten är ju inte med i den andra delen där man sorterar ut de olika grupperna. Den finns med vid första frågeställningen, och sedan kan man lägga dem åt sidan.

 

Skulle jag ha fått ett Joker-kort efter att ha blandat hela kortleken och spridit ut dem framför mig, så följer jag antingen anvisningarna på korten, eller så har det hänt att jag känt att jag ska vänta lite längre ändå med att ställa frågan, eftersom det känns uppenbart att jag verkligen ska vänta med att försöka få ett svar som jag kan ta till mig på rätt sätt.

 

Ja, så brukar jag göra. Det fungerar för mig. Och alla har sitt eget sätt att få svar på sin ställda Prashna..


Allt gott!


Göra en Muhurta

Att göra en Muhurta


I boken Jyotisha står det att ”Muhurta betyder tidpunkt”.

Med hjälp av Jyotishas Kortlek och bok har jag frågat om olika tidpunkter som varit bra för att börja någonting. Att starta något, eller göra något.


Muhurta kan tala om den mest lämpliga eller bästa tidpunkten för detta. Boken förklarar detta mer ingående.


Det kan betyda till exempel att


¯ Påbörja en resa

¯ Prata med en vän om någonting viktigt, bra eller mindre bra

¯ Fria till sin sambo

¯ Be om löneförhöjning, eller

¯ Byta jobb

¯ Starta en utbildning eller ett företag, eller annat projekt

Listan kan göras lika lång som det finns frågor. Och ”samma” fråga betyder olika för olika tidpunkter som man ställer frågan.


För en tid sedan ställde jag frågan:

 ”När skall jag åka till …..?”, och det här är ”riktiga” frågor som jag ställt, som jag har haft funderingar om, och svaren är därför också ”riktiga”. Det är därför som jag har skrivit ”…” eller uttryckt mig oklart nu, när jag skrivit frågan i denna text.


När jag börjar, så har jag en kalender framför mig, så att jag kan slå upp dagen, veckan och månaden, efter att jag har dragit korten, enligt anvisningarna i boken.

Nu följer jag dessa och det första jag gör är att sortera upp de olika grupperna Planeter, Husen, Zodiaken, och Nakshatra-korten. De ligger nu i varsin hög framför mig. Jokerkorten är ej med här.


Så följer jag anvisningarna under rubriken Muhurta och senare ”Gör så här”:


1.     Först blandar jag planetkorten och sprider ut dem framför mig. Dit min blick söker sig, där drar jag mitt första kort som är MARS. Vilket inte är konstigt alls för mig, eftersom Mars ofta dyker upp när jag skall göra någonting med kortleken.


Jag tittar i boken och där står det den dag som planeten mars pekar på, vilket är TISDAG.


2.     Sedan fortsätter jag med månaden som finns bland Zodiaktecknen.


Datum-perioderna finns skrivna under rubriken på Zodiaktecknet. Jag blandar korten och tar ett av dem, och då blir det JUNGFRUN som omfattar perioden 17:e september och till den 17:e oktober.


Ja, då blir det 2023 alltså.


Fortsättning:


3.    Exakt datum i den perioden finns bland HUS-korten. När jag har blandat dem så drar jag HUS 10, KARMA. 


Det är i den perioden som Hus 10 finns som den särskilda veckodagen finns, enligt anvisningarna i boken. Då blir det alltså fjärde gången som just den veckodagen kommer, inom den tidsperioden som mitt zodiaktecken JUNGFRUN har, eftersom jag har dragit hus 10 som finns i den fjärde gruppen av tidpunkter.


a.     Hus 1, 2 och 3                     

Här finns veckodagen den första gången i zodiakperioden/månaden som den förekommer.

b.     Hus 4, 5 och 6                     

Här finns veckodagen den andra gången i zodiakperioden/månaden som den förekommer.

c.     Hus 7, 8 och 9                     

Här finns veckodagen den tredje gången i den zodiakperioden/månaden som den förekommer.

d.     Hus 10, 11 och 12                     

Här finns alltså veckodagen den fjärde gången i  zodiakperioden/månaden som den förekommer.


4.     JUNGFRUN som jag drog, omfatt ar datum 17:e september till 17:e oktober och HUS 10 och dagen var en TISDAG. Det betyder att jag slår upp sista veckan i oktober 2023 och ser efter där vilket datum som tisdagen har.


Alltså, mitt datum är sista gången som det finns en tisdag i perioden 17:e september - 17:e oktober  2023.
Mitt datum blir den 17:e oktober, som alltså till och med är den sista dagen i den perioden.


Här är ytterligare en fråga som jag har gjort en Muhurta för:


”Vilket är det bästa datumet att berätta ”något” för ”någon/några”?


1.     Jag drar ett planetkort och det blir VENUS. Venus pekar på veckodagen fredag.

2.     Sedan drar jag ett teckenkort ur Zodiaken och det blir VÄDUREN vars period är 15/4 och till 15/5–2023. Såklart. Det är ju snart nyår, tiden går fort.

3.     Jag tar ett HUS-Kort efter att jag blandat dem väl, och då blir det HUS-kort 3, ”Sahaja”.


Den dag då det är bäst att berätta det som jag vill berätta för någon/några är alltså den första fredagen som den förekommer i VÄDURENS period 15/4-15/5.


Det blir fredagen den 21 april nästa år.


Jag skriver ner min fråga, mina kort, mina datum, och påminner mig senare om vilken tidpunkt som enligt Jyotisha kan vara den mest lämpliga och gynnsamma för det som jag önskar eller tänker.


Allt gott till Dig och Lycka till!

Berätta för mig snälla, om något är fel eller otydligt!!

Share by: